Stowarzyszenie "Unia Nadwarciańska"                          Szlakiem tego, co piękne...

Rozstrzygnięcie konkursu kulinarnego pt. „Smaki Regionu GAR edycja I”

Rozstrzygnięcie konkursu kulinarnego pt. „Smaki Regionu GAR edycja I”

Rozstrzygnięcie konkursu kulinarnego pt. „Smaki Regionu GAR edycja I”

5 stycznia 2021 roku na terenie Inkubatora Przetwórstwa Lokalnego w Strzałkowie odbyło się uroczyste rozstrzygnięcie i wręczenie nagród uczestnikom konkursu kulinarnego pt. „Smaki Regionu GAR edycja I”, a to wszystko w ramach projektu współpracy pn. „Gotowanie Atrakcją Regionu” , poddziałanie 19.3 “Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Decyzją komisji konkursowej:
  •  I miejsce bon o wartości 2 000 zł otrzymała Pani Katarzyna Wojewoda, Pani Irena Głowacka oraz Pani Mariola Olszewska za przygotowanie Kaczki faszerowanej z sosem śliwkowym z kopytkami i surówką z modrej kapusty. Panie reprezentowały KGW w Ratyniu.
  • II miejsce bon o wartości 1500 zł otrzymała Pani Kamila Przybyła oraz Pani Grażyna Kaźmierska za przygotowanie Bigosu Wielkopolskiego. Panie reprezentowały KGW „Swojskie Babki” w Myszakówku.
  • III miejsce bon o wartości 600 zł otrzymała Pani Marzena Kuczmaszewska za przygotowanie Wielkopolskich kluch na łachu z sosami grzybowymi.
  • Nagroda Publiczności bon o wartości 300 zł otrzymała Pani Aleksandra Wiatrowska oraz Pani Arleta Więcek za przygotowanie Białej kiełbasy własnego przepisu grillowanej w winie z sosem winno-chrzanowym z nutą żurawiny oraz lampką czerwonego wina z lokalnej winnicy Ostoja Giewartów. Panie reprezentowały KGW „Nad Jeziorem” w Giewrtowie.
Wyróżnienia w konkursie otrzymał Pan Jan Słowiński za przygotowanie Szagówek pradzidka i zupy Ślepe ryby oraz KGW w Kani za przygotowanie Klusek ziemniaczanych z boczkiem i marchwią
Jako organizatorzy serdecznie dziękujemy wszystkim uczestnikom konkursu za udział i zaangażowanie.